Valitse sivu
Etusivu / Uutiset / Pirkkalaan valmistuu monipuolinen kulttuuritila – Pirkkala-sali otetaan käyttöön vaiheittain

Pirkkalaan on valmistumassa ainutlaatuinen 400 hengen kulttuuritila, Pirkkala-sali. Kampusalueella uudessa Verso-rakennuksessa sijaitseva sali on suunniteltu laajan käyttäjäkunnan tarpeisiin ja se mahdollistaa monipuolisesti erilaisten esittävien taiteiden esitykset ja muut tilaisuudet. Pirkkala-salin käyttöä testataan syksyn 2024 aikana kunnan toimesta ja muu käyttö alkaa keväällä 2025.

Koko Verson käyttöönotto tapahtuu portaittain. Versossa toimivat Pirkkala-salin lisäksi Vähäjärven koulu, Vähäjärven päiväkoti, kunnan nuorisopalveluiden uusi nuorisotila Nuppu sekä Pirkan opisto. Koulun toiminta alkaa täysipainoisesti elokuussa ja myös nuorisotila Nupun toiminta starttaa syksyllä. Vähäjärven päiväkodin toiminta alkaa syksyllä 2025.Pirkkala-kampusalueella sijaitsee Verson lisäksi Vapaa-aikakeskus Varpu ja Silmu, jossa sijaitsee Pirkkalan yhteislukio.

”Kulttuurisalia on toivottu Pirkkalaan useiden kymmenien vuosien ajan. Hyvää kannattaa odottaa, sillä saamme kuntaan todellisen helmen! Kun puitteet saadaan valmiiksi, testikäytöllä ja portaittaisella käyttöönotolla varmistetaan ison investoinnin sujuva käyttö ja laadukas toiminta. On hienoa, että olemme nyt siinä vaiheessa, että pääsemme luomaan yhteistyötä ja käytäntöjä tilaan, joka edistää pirkkalalaisten hyvinvointia ja kunnan elinvoimaa kulttuurin keinoin vuosiksi eteenpäin.”  iloitsee Pirkkalan pormestari Marko Jarva

Pirkkala-salin käyttöönotto alkaa elokuussa ja jatkuu kevääseen 2025

Pirkkala-salin AV-laitteistojen asennus on käynnissä kesän ajan.Salin käyttöönoton ensimmäinen vaihe alkaa elokuussa, kun keinoakustiikan ja muun AV-tekniikan testi- ja koekäyttö aloitetaan. Samanaikaisesti testataan tapahtumaturvallisuutta ja muita tapahtumaratkaisuja käytännössä. Syyskaudella järjestetään myös koulutusta tilojen ja laitteiston käyttöön eri käyttäjäryhmille.

Syksyn 2024 ajan Pirkkala-sali on kunnan omassa käytössä. Syksylle suunniteltuja, yleisölle avoimia tilaisuuksia ovat muun muassa Ransu Karvakuonon syystreffit -lastenkonsertti, yleisöluennot Rautakauden Birckalan hengessä, joulunavaustapahtuma sekä Pirkan opiston oppilaskonsertit ja muut esitykset. Myös kunnan valtuusto kokoontuu salissa ja oppilaat vanhempineen pääsevät kokemaan uuden salin tunnelmaa koulun juhlissa.

Muiden tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjät pääsevät käyttämään salia tammikuusta 2025 alkaen. Tilojen haku aukeaa kunnan uudessa tilavarausjärjestelmässä marras- ja joulukuussa.Salin käyttösäännöt ja hinnasto ovat työn alla ja niistä päätetään syksyllä 2024.

Pirkkala-salin suunnittelun lähtökohtana ovat olleet monikäyttöisyys ja laatu

Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tila on kulkenut monilla nimillä, kuten auditorio, kulttuuritila tai kulttuurisali, mutta jatkossa käytössä on vain Pirkkala-sali. Tulevaisuudessa sali palvelee laajan käyttäjäkunnan tarpeita ja mahdollistaa monipuolisesti erilaisten esittävien taiteiden esitykset ja muut tilaisuudet, joiden järjestäjinä voivat olla niin paikalliset yhdistykset ja Pirkan opisto, kuin erilaiset tapahtumatoimijat ja konserttijärjestäjät sekä Pirkkalan kunta.

Enimmillään 400 hengen tilaisuudet mahdollistava sali toimii tasalattiaisena tai avattavalla, nousevalla katsomolla. Nouseva katsomo on 252 paikkainen ja lisäksi permannolle saa penkit noin 100 hengelle. Suuri lava (70 m²) ja keinoakustiikka takaavat laajat käyttömahdollisuudet eri musiikkityylien konsertteihin, elokuvanäytöksiin, teatteriin, tanssiin, sirkukseen, luennoille, seminaareille ja moneen muuhun käyttöön. Kun Pirkkala-salin käyttöön yhdistää Verson muita tiloja, myös suurempien tapahtumakokonaisuuksien järjestäminen onnistuu.

Salin keinoakustiikka d&b Soundscape muuttaa salin ja näyttämön akustiikan eri tarpeisiin, se parantaa tai luo akustisen ympäristön, joka jäljittelee tunnettuja esitystiloja. Järjestelmä mahdollistaa äänen tarkan sijoittamisen ja luo realistisen tai vaihtoehtoisen todellisuuden. Saksalaisen d&b audiotechnik:n valmistama järjestelmä luo uudelleen yhdeksän kansainvälisesti tunnetun tapahtumapaikan autenttisen akustiikan, ja konsertti- tai tapahtumajärjestäjä saa valita, minne haluaa viedä yleisönsä.

”Saliin on panostettu ja se tulee kuulumaan myös yleisölle! Keinoakustiikka simuloi esimerkiksi Wienin konserttitalon suurta salia tai modernia Blaibachin salia kaiutinmatriisilla eli kymmenillä kaiuttimilla salin seinillä ja katossa. Keinoakustiikan avulla voimme taata sekä esiintyjille loistavan esiintymiskokemuksen, että yleisölle laadukkaan konserttikokemuksen tai elokuvateatteritasoisen elokuvaelämyksen.” kertoo Pirkkala-salin uusi AV-mestari Arto Järvinen.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"