Valitse sivu
Etusivu / Lukemisen tukeminen

Lukemisen tukeminen

Lapsen sanavarasto kehittyy

Lapsen kielenkehitys alkaa jo kohdussa raskauden aikana ja jatkuu aina aikuisuuteen saakka. Pienillä, alle kouluikäisillä lapsilla kielenkehitys, sanavaraston karttuminen sekä aikanaan lukutaidon omaksuminen ovat kiinteästi yhteydessä vanhempien kanssa vietettyihin loruttelu- sekä lukuhetkiin. Huomattavaa onkin, että sanavarasto alkaa kehittyä jo aikana, jolloin lapsi ei vielä osaa puhua: 1-vuotiaan lapsen sanavarasto voi olla kymmenestä aina sataan sanaan. Pienelle lapselle ääneen luetut tarinat sekä yhdessä vietetyt lorutteluhetket ovat oivia välineitä kasvattamaan lapsen sanavarastoa, kielenkehitystä sekä hahmotuskykyä. Lapsi, jolle on luettu runsaasti, voi esikouluiässä olla kielellisiltä valmiuksiltaan jopa kahdeksan kuukautta kehityksessä edellä verrattuna lapsiin, joille ei ole luettu. Lisäksi lukeminen kehittää lapsen mielikuvitusta, empatiakykyä, keskittymistä ja rauhoittumista.

Yhdessäoloa ja läheisyyttä

Ihan pienille, alle 1-vuotiaille lapsille, lukuharrastus on yhdessä vanhempien kanssa tapahtuvaa vuorovaikutusta: lorut ja runot sopivat niin leikki-, kylpy- kuin nukkumishetkiin ja paksuista pahvikirjoista voi alkaa katsella kuvia esimerkiksi arkeen liittyvistä touhuista. Näin pienen lapsen kanssa lukeminen keskittyykin yhdessäoloon ja läheisyyteen, jolloin vanhemman sylissä oleminen rentouttaa lasta. Leikki-ikäisten (1-6v) lasten kanssa kuvakirjoissa ja saduissa odottavat monenlaiset seikkailut ja hauskat kommellukset, mutta kirjat auttavat myös käsittelemään monenlaisia asioita: tunteita, arkisia askareita, nukkumaanmenoa tai vaikeita aiheita kuten avioeroa, kuolemaa, uuden sisaruksen syntymistä tai yksinäisyyttä. Erityisesti vaikeissa aiheissa kirjojen tarinat voivat auttaa lasta käsittelemään esimerkiksi isovanhemman kuolemaa tavalla, joka on lapsen kehitystasolle sopiva.

 

Yhdessä lukemisen ja rauhoittumisen ei suinkaan tarvi loppua kun lapsi oppii lukemaan itse, vaan lapselle kannattaa lukea niin kauan kuin lapsi tahtoo kuunnella. Me Pirkkalassa kannustamme jatkuvaan, yhteiseen lukuharrastukseen niin alle kouluikäisiä, alakoululaisia kuin yläkoululaisiakin perheineen. Haluamme tukea alle kouluikäisten kielenkehitystä ja lukutaitoa esimerkiksi Kirjatin perhelukudiplomilla sekä kattavalla yhteistyöllä kunnan eri toimijoiden kuten varhaiskasvatuksen ja kulttuurin kanssa. Alakouluikäisille ja nuorille kirjasto tarjoaa palveluitaan erityisesti koulun ja kirjaston yhteistyösopimuksen kautta aineistovinkkauksilla, kirjastokäynneillä sekä lapsille ja nuorille suunnatuilla lukudiplomeilla.

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"