Valitse sivu
Etusivu / Viitasammakko

Viitasammakko

17.5.2021 (Viikon laji)

Viitasammakko (Rana arvalis) on yksi viidestä Suomessa esiintyvästä sammakkoeläimestä. Suomessa tavataan myös ruskosammakkoa, rupikonnaa sekä kahta salamanterilajia: manteria ja rupimanteria (aikaisemmilta nimiltään vesiliskoa ja rupiliskoa). Viitasammakko muistuttaa ulkonäöltään tavallista sammakkoa eli ruskosammakkoa. Viitasammakko on luonnonsuojelulailla rauhoitettu ja kuuluu EU:n luontodirektiivin IV (a) lajilistaan. Lajin lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain mukaan kielletty. 

Viitasammakoiden kutualueita on mahdollista kartoittaa koiraiden soidinpulputusäänen perusteella toukokuun aikana hieman reilun parin viikon ajan. Viitasammakoiden aktiivisin soidinaika on Pirkkalassa ollut viime vuosina usein jo toukokuun alussa, mutta tänä vuonna se osuu näin toukokuun puolivälin tienoille. Ääni tuo mieleen uppoavasta pullosta tulevien ilmakuplien pulputuksen, mutta voi hieman kauempaa kuultuna kuulostaa myös pieneltä haukkuvalta koiralta. Viitasammakot pulputtavat aktiivisimmin öisin, mutta kiivaimpana soidinaikana ei ole epätavallista kuulla soidinpulputusta päivälläkin. 

Pirkkalassa Sikojoella on useitakin viitasammakoiden elinalueita. Nämä jätettiin syksyllä 2020 toteutetussa Sikojoen kunnostushankeessa koskemattomiksi ja myös kulkuyhteydet viitasammakkoalueille pyrittiin säilyttämään. Pirkkalassa viitasammakoita esiintyy runsaasti myös Pyhäjärven Kirkonniitynlahdella ja Kotolahden sara-osmankäämi-luhdilla. Lajia on havaittu myös Avesaaren Leipojanlahden osmankäämiluhdalla.

Kuva. Kotolahden sara-osmankäämi-luhtaa kuvattuna Reipintieltä 14.5.20201. Viitasammakoiden pulputusääniä kuului luhta-alueilta selvästi päiväsaikaankin.

Lisätietoja:

Sammakkolampi, viitasammakko

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"